Traian Dorz 1914 - 1989

Ioana Boca
Fundaţia Academia Civică

 

Începând cu anul 1947 a fost arestat de mai multe ori petrecând în detenţie un total de 16 ani. În 1952 a primit o condamnare administrativă de 60 de luni, la motivul încarcerării specificându-se „conducător al sectei Oastea Domnului”.

 

Eliberat în 1954, i se stabileşte domiciliu obligatoriu în Bărăgan, la colonia Dropia.

Urmează arestarea din 1959, infracţiunea săvârşită, aşa cum apare în fişa sa matricolă: „Oastea Domnului”.

A fost condamnat pentru „uneltire contra ordinii sociale” la 16 ani muncă silnică, fiind eliberat prin decretul de graţiere din 1964. 

După eliberarea din închisoare, a fost urmărit, supravegheat şi anchetat de Securitate, şi rearestat cu condamnare de 2 ani pentru distribuirea de materiale religioase în anul 1982. 

 

 

 “Mi-aduc aminte cum lucram poeziile în acei ani lungi din închisoare unde n-aveam nici caiet, nici carte, nici creion, nici hârtie, nici …nimica.

 

A trebuit să învăţ şi să le reţin în memorie toate.... Trăiam zile, săptămâni, luni, ani de zile acolo închişi fără nicio ieşire nicăieri. Cum poţi să stai acolo, să petreci timpul lui Dumnezeu şi să nu lucrezi? Atunci ce trebuie să faci? N-ai creion, n-ai hârtie, dar ai o memorie de la Dumnezeu! Deprinde-o, sileşte-o să înveţe şi să reţină.

 

A venit o idee, am scris prima strofă... în gând! Am reţinut-o... am mers spre a doua strofă... am reţinut-o, am repetat întâi şi pe prima şi pe-a doua, apoi am făcut a treia. Şi-am repetat prima şi-a doua şi-a treia. Şi-am făcut a patra şi-am repetat prima a doua, a treia şi-a patra, şi-am făcut a cincia, şi-am repetat prima, a doua, a treia... şi tot aşa până la a opta. Când am făcut a doua poezie, am repetat şi pe prima să nu o uit. Apoi la a treia, la patra am repetat şi pe prima şi pe-a doua şi pe-a treia şi pe-a patra. Şi la douăzeci de poezii aveam capul plin.

 

Şi le repetam toate şi le reţineam. A fost mai greu când am ajuns la cincizeci, la şaptezeci, la o sută, la două sute.

 

După aceea nici n-aveam timp. Dacă le repetam toate îmi trebuiau trei zile ca să le repet la rând...

 

Şi după cinci-şase ani când am ieşit din închisoare am luat condeiul şi hârtia şi am pornit înapoi şi am întors filele memoriei şi am putut să scriu cântările anilor, cântările roadelor, cântări de drum, cântări îndepărtate, cele mai multe... de pe-acolo sunt.”

fragment din documentarul Un poet creştin: Traian Dorz

realizat de Lucia Hossu-Longin.

 

Fundaţia Academia Civică

Director Executiv Ioana Boca

Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului

Memorial Sighet

www.memorialsighet.ro