Georg Friedrich Händel

 

George Frederick Handel s-a facut cunoscut prin opera sa, fiind apreciat  mai ales de specialisti in muzica baroc.  Opera lui muzicală, chiar daca  reflecta unele dintre cele mai importante teme muzicale ale zilei, nu a devenit  familiară precum  muzica lui Bach sau Mozart .

 

El a fost un compozitor german, pregatit in Italia, care a petrecut majoritatea vietii sale in Anglia.

 

Handel sa nascut in orasul german  Halle pe data de 23 februarie 1685. Tatal sau a remarcat, dar nu a încurajat talentul sau muzical, si George Frederick a trebuit sa strecoare un instrument mic cu claviatura in mansarda sa pentru a se pregăti în muzică. Copil fiind a studiat muzica cu Friedrich Wilhelm Zachow , organist la Liebfrauenkirche, si pentru un timp el parea predestinat pentru o cariera de organist al bisericii.

 

Dupa ce a studiat  la Universitatea din Halle, Handel a inceput cariera muzicala ca organist la 13 martie 1702, la Domkirche . Nemultumit, el a luat un post de violonist in orchestra Operei din Hamburg in 1703, si  frustrarea lui de muzician provincial din nordul Germaniei a fost afisata atunci cand a concurat in duel anul urmator, cu compozitorul Matheson pentru acompaniamentul la una din operele lui Matheson .

 

In anul 1706 Handel a plecat in Italia, iar mai apoi el sa intors in Germania pentru a deveni compozitor instantei in Hanovra, ai caror conducatori au fost legaţi de relaţiile de familie cu tronul britanic, patronul lui, Prinţul de Hanovra,  devenind regele George I al Angliei. Publicul englez a apreciat opera lui “Rinaldo”  din 1711 , iar cativa ani mai tarziu Handel  are sansa de a pleca definitiv in Anglia . Rămâne definitiv în Anglia în calitate de compozitor și muzician al curții regale

 

Prin anii 1720 Handel a compus opera Capodopere Italiene apoi pentru etapa Londra: Ottone , Serse (Xerxes), si alte lucrari de multe ori bazate pe povestiri clasice. Popularitatea sa a fost afectata, desi,a incercat sa se impuna prin lucrari noi in limba engleza de un caracter mai putin formal. In Anii 1730 si anii 1740 Handel a apelat la oratoriu,  care a atras un public nou Angliei din clasa de mijloc. Nu numai Mesia , dar si Israel in Egipt , Samson , Saul , si alte multe lucrari care l-au consacrat  ca un muzician in Anglia.

 

Printre cele mai populare din toate oratoriile a fost Iuda Macabeul, compus in 32 de zile in 1746. Handel a prezentat oratoriul de sase ori in primul sau sezon si aproximativ 40 de ori inainte de moartea sa, 12 ani mai tarziu.

 

Handel a inceput sa compuna oratoriul  Mesia la 22 august 1741. În  şase zile termină prima parte, în  nouă zile, partea a doua, încă  şase zie și partea a treia a fost terminată. Ia mai luat numai o suplimentare de două zile pentru a termina orchestrația oratoriului. Handel compus ca un om foarte determinat,el nu a părăsit camera lui  cât a compus oratoriul Mesia, și rar s-a atins de mese,dar în 24 de zile el a compus-o 260 de pagini monumentatale,ce au însemnat o imensă muncă, jertfă..

 

Când a terminat de scris ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Corul Aleluia, a spus el, "Am scris ce am văzut că a creat Însuşi Marele Dumnezeu  la început în Grădina edenului, în  Rai".

 

Deși performanța oratoriului a fost controversata la început (Jonathan Swift, decan al Catedralei Sf. Patrick, a fost indignat și inițial a refuzat să participe la premiera pe 13 aprilie 1742, la Fishamble Strada Musick Hall),prima audiţie s-a bucurat de o mare audiţie. O mulțime  de 700 de persoane au participat, plătind 400 de lire sterline pentru a elibera 142 oameni din închisoare. (Oferta de bilete a fost atât de mare încât oamenii au fost rugați să nu poarte săbii și femeile au cerut să nu poarte rochii mari, permițând încă la100 de persoane suplimentare în sală.

 

Cu toate acestea, a luat aproape un an pentru ca oratoriul ”Mesia” să fie invitat la Londra. Controversele religioase au înconjurat concertul de la Londra, dar controversa nu a fost suficient de puternic pentru a ține la distanță pe rege, care s-a ridicat în picioare la notele de deschidere ale Corului Aleluia .

 

Deși a primit recenzii foarte bune  la Dublin ("piesa muzicală desăvârşită"), nu a fost foarte popular în Londra, după premiera. Prin 1745 ajunge din nou în umilinţă din cauza sărăciei.

 

Până la moartea sa, Handel ţinut 30 de concerte cu oratoriul Mesia , dintre care numai unul a fost într-o biserică, în catedrala din Bristol . În această catedrală la concert a participat şi John Wesley. "Cred că nici o predică nu poate cerceta pe cineva în adunare așa cum am fost cercetat  în timpul acestui divin imn", a remarcat el.

 

Handel a murit în 1779, cu o zi înainte de Paști, în nădejdea de a-L "întâlni pe Dumnezeul său bun, Domnul și Mântuitorul lui dulce Isus, în ziua Învierii Lui."

 

Un prieten apropiat a remarcat, "El a murit şi a trăit o viaţă creștină, cu un adevărat simț al datoriei  față de Dumnezeu și de semeni, cu milă faţă de  toţi oamenii."


Oratoriul Mesia