Pe care cale mergi?

Ioan Marini

 

Este cunoscută istoria cu Hercules, uriașul din istoria grecilor, care în călătoria sa, ajunsese într-o zi la o răspântie, unde calea se desfăcea în două părți. La răspântie, de o parte și de alta, stătea câte o femeie.

 

 

Una îmbrăcată în haine de desfătări ușoare, arăta cu mâna o cale netedă și plăcută, plină cu vuet de petreceri și desfătare.

De cealaltă parte stătea în schimb o femeie simplă, cu ramri de finic în mână, iar îndărătul ei se vedea o cale îngustă și plină de scaieți și bolovani. Hercules se opri, nu știa ce să facă, pe ce cale să apuce.

 

Femeia cea cu haina de joc, începu îndată: vino pe drumul acesta și vei afla tot ce-ți dorește inima, desfătări, prieteni, bucurii și petreceri – tot ce-ți trebuie ca să-ți trăiești viața.

 

Calea mea, zicea cealaltă femeie, este îngustă și anevoioasă, dar în schimb, la sfârșitul ei vei afla fericire, pacea și binecuvântarea veșnică.

 

Hercules trebuia să aleagă, iar după o grea luptă sufletească, se spune că el a ales calea cea strâmtă și a mers pe ea.

 

 

O istorie plină de înțeles sufletesc este acesta pentru noi, tinerii.

Și înaintea noastră stau deschise aceste două căi, deoparte calea lumii și a păcatului, iar de alta calea Domnului, calea cea strâmtă, calea crucii.

 

Și, lumea ispititoare, te îmbie îndată să apuci pe calea cea largă a desfătărilor, păcatelor și jocurilor, a traiului bun, a beției și petrecerilor de suflet pierzătoare.

 

De cealaltă parte stă Domnul Isus, blând, duios, plin de iubire, cu mâinile străpunse de cuie, spunându-ți înlăcrimat:”Vino la Mine!”  Marcu 2.14 “ Fiule, dă-mi inima ta!“Proverbe 23.26

 

 

Adu-ți aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale și până nu vin zilele cele rele și nu se apropie anii despre care zici: n-am nici o plăcere de ei – Eclesiastul 11.22.Intră pe poarta cea strâmtă și vei afla Viața, Fericirea.

 

Tu, dragul meu frățior pe care cale te găsești? De ești pe calea Domnului, ferice de tine, mergi înainte pe ea chiar de vei avea să suferi. Și Iosif din Biblie a mers pe calea cea strâmtă a necazurilor, dar la sfârșit a fost fericit.

 

Dar de cumva ești pe calea cea largă a lumii, pe calea fiului pierdut, o fratele meu, nu merge mai departe.

 

Oprește-te, întoarce-te îndată înapoi și apucă pe calea Domnului. Mergi pe calea aceasta și vei afla Viața, fericire vremelnică și veșnică.

 


Vino pe Calea aceasta, rugându-te ca psalmistul: Doamne, călăuzește-mă pe calea plăcută Ție. Netezește-mi calea ta sub pașii mei. Psalmul 58.

 

Învață-mă să fac voia Ta, căci Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă călăuzească pe calea cea dreapta. Psalmul 143.10

 

 Ioan Marini


La Tine vin, Isuse, iar

 

 

La Tine vin, Isuse, iar,

picioarele să-Ţi strâng,

trecutul să mi-l plâng amar,

păcatul să mi-l plâng.

 

Căci am greşit, Isuse bun,

şi-i mare vina mea,

dar mii de lacrimi calde-adun

şi-Ţi cer a mi-o spăla.

 

Atâţia păcătoşi s-au strâns

de-atâţia ani, mereu,

stropind cu lacrimi şi cu plâns

păcatul lor cel greu.

 

Iar Tu pe toţi i-ai ascultat,

pe vameşi şi pe hoţi,

prin Jertfa Crucii i-ai spălat

şi i-ai iertat pe toţi.

 

De-aceea vin acum şi eu

picioarele să-Ţi strâng,

căci Tu-mi cunoşti păcatul greu

şi ştii că eu mi-l plâng.

 

Spre Tine glasul mi-l îndrept

şi mile Ta o cer:

O, dă-mi iertarea ce-o aştept,

nu mă lăsa să pier!

 

Cu-a-Tale sfinte mângâieri,

Tu mângâie-mă iar

şi-n viaţa plină de dureri

revarsă-mi scumpul har.

 

Căci, Doamne, către Tine, Sus,

privirea mi-o îndrept,

Te chem cu glasul stins, Isus,

şi mila Ta aştept.